fotograaf zwolle, fotograaf heino, fotograaf raalte

Over Vincent Hartman de fotograaf van STUDIOVHF, Zwolle - Raalte.

Ik ben geboren in 1966 in Zwolle en via Northampton ben ik uiteindelijk in Heino, gemeente Raalte Overijssel, neergestreken. Vanaf 1987 ben ik gepassioneerd bezig met fotografie. Uiteenlopende onderwerpen, landschap, portret en architectuur werden door mij voornamelijk opgenomen in zwart-wit en verwerkt in eigen doka. De zwart-wit fotografie heeft nog steeds grote aantrekkingskracht. Kleur leidt veelal alleen maar af van vorm en compositie. Als fotograaf ben ik voornamelijk autodidact, aangevuld met de vakopleiding aan de fotoacademie, cursussen en workshops van Michiel Knaven (m.n zwart-wit fotografie), Henk Heideveld ('vrije vormen', negatieve vormen en (anti-) compositieleer), Govert de Roos (portretfotografie) en Adobe (digitale beeldverwerking). 

Via mijn studie Marketing kwamen er al snel opdrachten vanuit commerciële hoek en volgde de oprichting van de eenmanszaak Vincent Hartman Fotografie te Zwolle. Dat Vincent Hartman Fotografie zich vervolgens specialiseerde in reclamefotografie en bedrijfsfotografie was dan ook een logisch gevolg met klanten als Raet Automatisering en Edel Tapijt.
Kleur kon natuurlijk niet uitblijven en vanuit de portretfotografie ontstond vraag naar bruidsfotografie, mode en lifestyle. Opdrachten kwamen uit alle windrichtingen, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en ook toen al een bruidsreportage in Heino gemeente Raalte, onze huidige vestigingsplaats. *) zie voetnoot..

Mijn werk onderscheidt zich door onconventionele composities, 'ouderwets' vakmanschap, gecombineerd met de nieuwste technieken en tomeloze energie. De digitale beeldverwerking en opmaak van de albums geschiedt geheel in eigen beheer. De donkere kamer is vervangen door Lightroom en Photoshop. De 3-dimensionale werkelijkheid wordt omgezet in een 2-dimensionale droomwereld. De composities zijn inzichtelijk en bijzonder 'strak' en duidelijk. Dit alles geschiedt met name 'in-camera' vanwege een sterk geloof in purisme en natuurlijke afkeer van trucs en effect-bejag in digitale nabewerking. Kwaliteit en passie voor integriteit voeren de boventoon. Wat dat betreft benut ik de digitale techniek slechts als vervanging van de donkere kamer en verhoging van de kwaliteit. Mijn benadering voor werk in opdracht verschilt dan ook niet zoveel niet van mijn vrije werk. Ik stop veel energie in het zo goed mogelijk afbeelden van iemand. Ik probeer de maximale expressie uit iemand te halen zonder onnodige toeters en bellen. Dat gaat verder dan techniek. Het is een gezamenlijk product, gebaseerd op vertrouwen en sfeer. De ogen van de geportretteerde spreken wat dat betreft boekdelen.

Als optimist met een vrijzinnige geest ben ik oprecht geinteresseerd in mensen en hun creaties. Hierbij beperk ik mij doorgaans tot de schoonheid van die mens, van buiten of van binnen. Zowel de persoon zelf als de creatie van die persoon motiveert mij om mooi beeld te maken. Een sterke drive naar ontdekken en vernieuwen heeft ervoor gezorgd dat ik als fotograaf steeds weer opnieuw de verschillende diciplines van het vak fotografie blijf opzoeken. Door de jaren heen heeft de fotostudio zich ontwikkeld tot een bijzonder veelzijdig fotografiebedrijf. Bedrijven, Reclamebureau's en Uitgevers kunnen het volledige fotografische spectrum voor een uiting bij STUDIOVHF neerleggen en hoeven niet meer verschillende fotografen in te huren voor de verschillende diciplines van het vak. De ene dag zijn we op de vierkante milimeter bezig in de studio om een aantal kleine producten te fotograferen, de dag erop zorgen we voor een net overzicht van een nieuw interieur ver buiten de regio Zwolle, vervolgens met de voeten in de klei een uitgave vullen voor de agrarische sector, om vervolgens op zaterdag families te mogen portretteren in de studio. Kortom, dikke pret dus !

Wij zijn lid van de beroepsvereniging DuPho en onderschrijven de gedragscode.

*) Vanaf half juli 2016 kunnen we geen particuliere opdrachten meer aannemen.

Voor meer informatie: Schotland.

For more information in English: Photographer Scotland.

. 

Vincent Hartman Fotograaf Zwolle Raalte