fotograaf zwolle, Vincent Hartman Fotografie

Over Vincent Hartman de fotograaf van STUDIOVHF, Zwolle.

Eerst maar eens wat foto’s:

Een stukje geschiedenis

Vincent Hartman is geboren in 1966 in Zwolle en via Northampton is hij uiteindelijk begin 2005 in Heino, gemeente Raalte, neergestreken. Vanaf 1987 is hij gepassioneerd bezig met fotografie. Uiteenlopende onderwerpen, landschap, portret en architectuur werden door hem voornamelijk opgenomen in zwart-wit en verwerkt in eigen doka. De zwart-wit fotografie heeft nog steeds grote aantrekkingskracht. Kleur leidt veelal alleen maar af van vorm en compositie. Als fotograaf is hij voornamelijk autodidact, aangevuld met de vakopleiding aan de fotoacademie, cursussen en workshops van Michiel Knaven (m.n zwart-wit fotografie), Henk Heideveld ('vrije vormen', negatieve vormen en (anti-) compositieleer), Govert de Roos (portretfotografie) en Adobe (digitale beeldverwerking). 

Fotograaf Zwolle

Het eerste logo (toen dacht ik nog dat ik dat zelf wel kon..)

Het eerste logo (toen dacht ik nog dat ik dat zelf wel kon..)

Via zijn studie marketing aan Hogeschool Windesheim, kwamen er al snel opdrachten vanuit commerciële hoek en volgde de oprichting van de eenmanszaak Vincent Hartman Fotografie te Zwolle. Dat Vincent Hartman Fotografie zich vervolgens specialiseerde in reclamefotografie en bedrijfsfotografie was dan ook een logisch gevolg met klanten als Raet Automatisering en Edel Tapijt.

Vincent Hartman Fotograaf Zwolle Raalte

Kleur kon natuurlijk niet uitblijven en vanuit de portretfotografie ontstond vraag naar bruidsfotografie, mode en lifestyle.

Opdrachten kwamen uit alle windrichtingen, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en ook toen al een bruidsreportage in Heino.

De voormalige studio in Heino, onder de 'rook' van Zwolle

Zijn werk onderscheidt zich door onconventionele composities, 'ouderwets' vakmanschap, gecombineerd met de nieuwste technieken en tomeloze energie. De digitale beeldverwerking en opmaak van de albums geschiedt geheel in eigen beheer. De donkere kamer (eerst nog in Wijkcentrum Zwolle-Zuid en later aan de Gruitmeesterslaan) is vervangen door Lightroom en Photoshop. De 3-dimensionale werkelijkheid wordt omgezet in een 2-dimensionale droomwereld. De composities zijn inzichtelijk en bijzonder 'strak' en duidelijk. Dit alles geschiedt met name 'in-camera' vanwege een sterk geloof in purisme en natuurlijke afkeer van trucs en effect-bejag in digitale nabewerking. Kwaliteit en passie voor integriteit voeren de boventoon. Wat dat betreft benut hij de digitale techniek slechts als vervanging van de donkere kamer en verhoging van de kwaliteit. Zijn benadering voor werk in opdracht verschilt dan ook niet zoveel niet van zijn vrije werk. Hij stop veel energie in het zo goed mogelijk afbeelden van iemand en probeert de maximale expressie uit iemand te halen zonder onnodige toeters en bellen. Dat gaat verder dan techniek. Het is een gezamenlijk product, gebaseerd op vertrouwen en sfeer. De ogen van de geportretteerde spreken wat dat betreft boekdelen.

Het huidige logo, ontworpen in 2009 door grafisch ontwerper Richard Lips uit Zwolle

Het huidige logo, ontworpen in 2009 door grafisch ontwerper Richard Lips uit Zwolle

Als optimist met een vrijzinnige geest is hij oprecht geinteresseerd in mensen en hun creaties. Hierbij beperkt hij zich doorgaans tot de schoonheid van die mens, van buiten of van binnen. Zowel de persoon zelf als de creatie van die persoon motiveert hem om mooi beeld te maken. Een sterke drive naar ontdekken en vernieuwen heeft ervoor gezorgd dat hij als fotograaf steeds weer opnieuw de verschillende diciplines van het vak fotografie blijft opzoeken.

STUDIOVHF Zwolle

Door de jaren heen heeft de fotostudio zich ontwikkeld tot een bijzonder veelzijdig fotografiebedrijf. Na opsplitsing van het portfolio in bedrijfsfotografie en particuliere fotografie volgde al snel een nieuwe naam en website uitsluitend gericht op de zakelijke doelgroep, compleet met nieuwe handelsnaam, logo drukwerk etc. Een beetje SEO opende vervolgens de deuren naar een nieuw netwerk van reclamebureau's en marketing communicatie afdelingen van bedrijven en organisaties ver buiten de regio Zwolle.

De nieuwe huistijl ontworpen door Roné van der Vliet van  reclamebureau  Sinds77.

De nieuwe huistijl ontworpen door Roné van der Vliet van reclamebureau Sinds77.

Bedrijven, Reclamebureau's en Uitgevers kunnen het volledige fotografische spectrum voor een uiting bij STUDIOVHF neerleggen en hoeven niet meer verschillende fotografen in te huren voor de verschillende diciplines van het vak. De ene dag is STUDIOVHF bezig om in de studio op de vierkante milimeter een aantal kleine producten te fotograferen, de dag erop wordt er gezorgd voor een net overzicht van een nieuw interieur ver buiten de regio Zwolle.

Fotograaf Zwolle Raalte.jpg

Vervolgens wordt er met de voeten in de klei een uitgave gevuld voor de agrarische sector, en werden er ook nog families geportretteerd in de studio. 

Even een greep uit het zakelijke aanbod:

STUDIOVHF Zwolle anno 2018

Met uitzondering van een enkele bruidsreportage bestaat het huidige aanbod van VHF Fotograaf Zwolle voornamelijk uit fotografische dienstverlening voor de zakelijke doelgroep. Ook werken er onder de banner van STUDIOVHF nu 2 fotografen, Vincent Hartman en Iris Hartman, de nicht van Vincent en is Schotland aan het werkgebied toegevoegd. 

Iris Hartman

Iris Hartman

Opleiding

Fotovakschool Rotterdam, toegapaste fotografie en beeldcommunucatie.

Disciplines

Portret, bedrijfs- en redactionele fotografie, reclame en productfotografie.

Geografisch gebied

Nederland

Vincent Hartman

Vincent Hartman

Opleiding

Fotoacademie Groningen, creatief vakfotograaf reclame, concept klant.

Disciplines

Interieurfotografie, reclame, productfotografie, bedrijfsfotografie, en bruidreportages.

Geografisch gebied

Nederland, Schotland en Engeland

De fotostudio in Heino is inmiddels verkocht en nu wordt er gewerkt vanuit een fotostudio in Amsterdam en een Photo Studio in Glasgow.

Wij zijn lid van de beroepsvereniging DuPho en onderschrijven de gedragscode.

Referenties

Via de volgende link kunt u zien voor welke klanten gewerkt hebben en werken: Referentielijst

Tarieven

Informatie over tarieven kunt u hier vinden: Prijzen Fotograaf Zwolle