Een fantastisch trouwseizoen! / by Vincent Hartman

Als ik dit schrijf zit de spierpijn van de laatste trouwreportage nog in m'n benen. Op een aftershoot na, vele uurtjes editen en albumontwerp, zit het trouwseizoen er voor VHF weer op. En wat een top seizoen was het weer!  Een seizoen met stoere bruidegommen die een traantje laten als hun bruid de deur open doet (erg chique vind ik dat!), schoonheden van bruiden en trotse Papa's die het ook niet meer droog houden. Als fotograaf sta je er wat verder van af en maak je het regelmatig mee, maar toch laat het mij niet onberoerd. Maar goed dat die camera zo groot is want ik ben natuurlijk ook erg stoer. 

Daar waar ik andere jaren ook nog wel eens in het westen, hoge noorden en zuiden des lands werd ingehuurd concentreerden de bruidsreportages zich dit jaar in een straal van zo'n 50KM rondom Zwolle.  Op één na begonnen we meestal in alle vroegte met het fotograferen van 'the making of the bride and groom'. Inclusief reistijd begint de dag voor de fotograaf dan al gauw om een uur of 06:00u. Een verhaal moet immers een 'kop en een staart' hebben. 

Ondanks het feit dat de stellen vaak al enkele jaren samenwonen wordt er toch nog vanuit de ouderlijke huizen getrouwd. Sommige tradities blijven dus behouden. Dat betekent voor de fotograaf dan dat die moet pendelen tussen de adressen, zodat ook de bruidegom aan bod komt in de eerste pagina's van het trouwalbum. 

Opvallend bij de heren dit jaar waren de geborduurde data en teksten op de binnenvoering van het jasje van het trouwpak. Blijkbaar een trend in de trouwmode. De pakken waren hoofdzakelijk donker blauw, maar een enkele bruidegom koos voor kaki of zacht goen/blauw. Allen investeerden in goed en erg mooi schoeisel. De trouwjurken waren, op één na,  allen lang, uitgevoerd met sexy kant, chique satijn of transparant tule. Eén bruid koos voor sportief kort met knalrode schoenen. Ik ben benieuwd wat de kleur van dat trouwalbum gaat worden... Wat dat betreft hebben we voorgaande jaren al paars gehad, goud en zelfs oud tentdoek met dikke dubbele stiknaden. Eén album dit jaar zal gestoffeerd gaan worden in jute. Erg stoer en passend bij de outdoor locatie en natural feel van die reportage.

DE huwelijksdag

Ook liet dit seizoen weer een mooie verscheidenheid aan trouwvervoer zien. In tegenstelling tot vorig jaar waren ze allemaal gemotoriseerd. Van bovenstaande imposante Amerikaan tot gele schoolbussen en gelukkig ook een 'sophisticated Jaguar' (wat wij een Proper car noemen, simpelweg omdat het Brits is). De exclusieve en chique Jaguar XK140 hebben wij evenals dit lieve bruidspaar moeten missen vanwege een ongelukje midden in het trouwseizoen:( Daar baalde ik enorm van en niet alleen om die auto natuurlijk.

Deze chauffeur snapt het!

Een unieke opname vanuit de lucht van deze idillische trouwlocatie op het Sallandse platteland. Niet met zo'n hippe drone met matige beeldkwaliteit maar 'gewoon' zoals het hoort vanuit een echt vliegtuig! Fotograaf Thomas Feickens was aan boord met een 5DII en goed 'L' glaswerk. Kost wat moar dan heb ie ook wat! Het hielp natuurlijk dat de trouwlocatie vlak naast Aero Club Salland lag. Deze actie leverde mooi beeld op voor achtergrondjes in het trouwalbum. Het gaf ook een bijzondere sfeer om die Heubacher motorzwever steeds over te zien en horen vliegen. Echt een VIP gevoel geeft dat! Op de foto zie je (ff aanklikken) het bruidspaar links boven, videograaf Herman Klomp rechts bij de voet van de tent en de fotograaf van VHF vlak voor de statafel waar de BABS aan staat. 

Trouwtaarten, ik ben er gek op! Niet in de laatse plaats omdat ik daarmee de eerder die dag verbrandde caloriën weer kan aanvullen. Bovenstaande taart werd het bruidspaar aangeboden door de leerlingen van de basischool waar de bruid les geeft. Overigens wordt ik altijd prima voorzien van eten en drinken zodat de dag goed vol te houden is.

Tijdens de locatie inspectie (zie hieronder bij voorbereiding) zagen we de was van het Strandpaviljoen op Netl al hangen en ook op de zonnige trouwdag zelf hing de was weer buiten. Een mooie gelegenheid voor de bruidegom om zijn huishoudelijke kwaliteiten te demonstreren. 

Voor een rustieke outdoorsfeer is Outdoors Holten een geweldige plek. Met relaxed personeel die ondertussen alles wel strak geregeld hebben en een uitstekende keuken! We waren hier al eens eerder geweest en de locatie biedt veel mogelijkheden voor een echte outdoor wedding.

Het trouwfeest

Deze ceremonie meester bleek ook een talentvol zanger!

Over 'kop en staart' gesproken: de meeste bruidsparen kozen ervoor de fotoreportage door te laten gaan tot in de late uurtjes. VHF maakt dat dan ook een aantrekkelijke optie in combinatie met het 35/35 Masterclass album. Op deze wijze zijn er dan ook van het avond programma kwalitatief goede foto's. De horeca gelegenheden hebben immers bijna zonder uitzondering nogal uitdagende lichtomstandigheden en sommige zijn zelfs ronduit donker.

Een selfie

Vlak voor de wettelijke ceremonie deelde het bruidpaar deze rode zonnebrillen uit aan de daggasten en moedigden ze aan hiermee een selfie te maken die dan later in een grote collage verwerkt zou worden. Ik had ook een aantal brillen in Fotostudio Zwolle en maakte bovenstaande selfie met behulp van de make-up spiegel.

De voorbereiding

Goede voorbereiding voor de huwelijksdag zorgt voor een vlekkeloos verloop. Dit geldt niet alleen voor het bruidspaar zelf en de ceremoniemeesters, maar zeker ook voor de fotograaf.  Veel bruidsreportages worden een jaar, anderhalf jaar van te voren geboekt. Dit geldt ook voor de trouwlocatie en de horeca gelegenheden voor het feest. Twee feesten in één horeca gelegenheid is meestal geen optie (tenzij het Coelenhage in Wezep betreft) en de fotograaf kan zich ook niet opdelen. Over voorbereiding schreven we al eens eerder in: 'Touwfotografie is topsport'. 

Wat shotjes met de mobiele telefoon als geheugensteun tijdens het locatie onderzoek.

Vaak gaan we een aantal weken voor de huwelijksdag samen op pad om de fotolocaties te bekijken. We starten dan eerst met een bakkie en nemen het dagprogramma nog even door. Ik kan me nog goed de etalages van trouwfotografen in Zwolle herinneren. Prachtige foto's hoor, maar vaak in Het Engelse Werk genomen of bij het Katerveer. De foto's waren iedere keer hetzelfde, alleen de bruidsparen waren anders. Ook in Raalte en Heino heb je van die platgefotografeerde locaties zoals 'Den Alerdinck, Het Nijenhuis en het MBI terrein. Ik ben er niet gek op, maar dat betekent dan wel dat je ieder keer weer op zoek moet naar iets nieuws. Het mooie is dat je dan locaties hebt die bij het bruidspaar passen of waar het bruidspaar iets mee heeft. Zo hebben we heerlijk gewandeld in het Waterloopbos, zo'n 42 KM ten noordoosten van Zwolle (om uiteindelijk toch te skippen wegens tijdgebrek) en in het mooie Salland en Vechtdal (eigenlijk ook Salland by the way..) ten oosten van Zwolle. Overigens is de locatie slechts een decor voor een foto en mooie foto's kun je overal maken.

Een bijzondere voorbereiding dit jaar betrof het weghalen van een struik naast de Studio in Heino zoals uit onderstaande tweet blijkt:

De ouders van de bruidegom hadden 35 jaar geleden op diezelde plek ook een trouwfoto gemaakt en we hebben dezelfde pose en compositie (een soort 'Engelse Werk foto uit Zwolle eigenlijk..) overgedaan. Bij inspectie van de plek bleek echter dat er 'wat' gesnoeid moest worden om dit mogelijk te maken. Twee vliegen in één klap dus.

 OP naar 2016!

Inmiddels staan de eerste boekingen voor mei en juni van het trouwseizoen 2016 al weer in de agenda en ik ben benieuwd wat er voor de tweede helft van het jaar bijkomt. Veel aanvragen komen binnen tussen kerst en oud & nieuw, blijkbaar gaan de heren dan op hun knieën?

Prijsinformatie vind je hier. Overige info geven we graag persoonlijk hier in de studio. 

Meer beeldmateriaal vind je hier: Trouwfotos.