Scotland here we come! / by Vincent Hartman

Niet eerder had ik me gerealiseerd dat de kleur van de Land Rover zo goed bij Schotland past.

Soms komen er dingen op je pad die je niet kunt negeren. Je ziet ze alleen als je er open voor staat, blijkbaar was dat nu het geval. Dit jaar wonen we 10 jaar in Heino en zijn we samen 100 geworden. Het fotografie bedrijf is in zijn huidige vorm bezig in het 7e boekjaar. Allemaal bijzondere getallen. In december schreef ik nog: "Zal er eindelijk tijd vrijgemaakt worden voor vrij werk of blijf ik in de comfortzone en dit fotografiebedrijfje runnen als een bedrijf?". De radartjes bleven draaien en tussen kerst en oud en nieuw liet Dorien mij een berichtje zien op LinkedIn van een oude relatie uit de UK. "Dat is je op het lijf geschreven!" zij ze. Tja dat kan allemaal wel zo zijn, maar daar ben ik helemaal niet aan toe, toch? Blijkbaar wel en het gevolg is dat we naar Schotland gaan verhuizen! 

Van Zwolle naar Northampton naar heino naar schotland

Nu hebben we iets dergelijks wel eens eerder gedaan, maar dit voelt toch wel anders. Ik veegde de suggestie dan ook direct van tafel, om hem een paar weken later weer op te pakken. Als je mensen goed kent en vertrouwt, kun je immers rustig vrijblijvend in gesprek gaan? Op naar Edinburgh en op 4 februari begonnen de hoofdlijnen van de move zich af te tekenen.

Geen verkeerde omgeving overigens:

Edinburgh Castle

In Edinburgh is het altijd mooi weer:)

Wat gaan we daar doen?

Toen we destijds vanuit Zwolle naar Northampton verhuisden, werd de DoKa ingepakt om nooit meer uitgepakt te worden. Ook de camera ging toen ook min of meer aan de wilgen. Dat gaat nu dus niet gebeuren. Als Marketing Manager van Amos Beech, een vooraanstaande Schotse interieurbouwer, projectinrichter en kantoormeubel fabrikant is interieurfotografie een belangrijk onderdeel van de marketing communicatie, dus die fotograaf hoeven we alvast niet meer in te huren. Ook op het gebied van de productfotografie van de meubelen zelf ligt er veel werk. Ook moet er veel gebeuren op het gebied van marketing communicatie. De website, social media en overige uitingen verdienen de nodige aandacht. Amos Beech is de afgelopen jaren enorm gegroeid en is klaar om verder uitgebouwd te worden. En bouwen, daar houd ik van!

Het pand van Amos Beech

En natuurlijk zit ik daar op een van de beste stoelen ter wereld (made in Zwolle)!

Wat betekent dit voor VHF en SVHF?

We gaan door! 

Met de handelsnaam 'Vincent Hartman Fotografie' bedienen we de particuliere markt en met de handelsnaam STUDIOVHF bedienen we de markt voor zakelijke fotografie. Zoals het er nu naar uitziet zal de particuliere fotografie met ingang van half juli komen te vervallen en gaat STUDIOVHF door met reclamefotografie, productfotografie, bedrijfsfotografie, interieurfotografie en redactionele fotografie. 

In Nederland zal dit verzorgd gaan worden door Thomas Feickens en Iris Hartman en ondergetekende zal de Schotse vestiging gaan opzetten (dat klinkt wel stoer he?). Een aantal van jullie hebben in het verleden als eens kennis gemaakt met deze jonge getalenteerde fotografen.

Thomas Feickens & Iris Hartman

Thomas heeft het afgelopen jaar al diverse commerciële opdrachten in het Sallandse uitgevoerd en in Heino heeft hij zijn kwaliteiten o.a. bewezen bij de PompCup, Sportreaal en de Salland d'Huzes. Thomas is een bijzonder veelzijdig fotograaf met een gezonde dosis droge humor! Iris werkt graag in de studio en heeft de afgelopen jaren bij STUDIOVHF al voor verschillende fabrikanten de productfotografie verzorgd in samenwerking met ondergetekende. Iris is een perfectionist pur sang! Thomas studeert in mei dit jaar af aan de Fotovakschool. Iris is in 2014 afgestudeerd en studeert momenteel 2 dagen in de week in Rotterdam voor haar Bachelor fotografie.

De komende maanden komt er nog genoeg gelegenheid om met hen kennis te maken, voor zover dat nog niet gebeurd is.

de studio

Voor productfotografie en reclamefotografie maar ook voor profielfoto's en zakelijke portretten, is een goed geoutilleerde studio zoals nu in Heino van onschatbare waarde. Daar deze studio samen met het woonhuis verkocht zal gaan worden kan het zijn dat we gedurende een aantal maanden voor de productfotografie uitwijken naar een studio van een bevriende fotograaf in Amsterdam en de portretten op locatie genomen moeten worden. Dat wil zeggen... totdat onze nieuwe studio klaar is!

Een tipje van de sluier..

Een tipje van de sluier..

Veel meer kunnen we er nu nog niet over kwijt, behalve dat het erg mooi gaat worden, lekker hoog breed en lang, met een mooie Limbowand en verder alle faciliteiten die nodig zijn. En niet onbelangrijk: het is ergens in het mooie Sallandse!

De Schotse situatie is qua studio nog onzeker. Een studio zoals hier in Heino achter het woonhuis is ideaal, maar vooralsnog weten we nog slechts bij benadering waar we terecht gaan komen.

En wat is de planning?

Logische vraag, maar zoals zo ongeveer alles in ons leven tot nu toe is weinig gepland. Dat wil zeggen dat ondergetekende al een aantal dagen per maand in Schotland actief zal zijn totdat we zover zijn. Inmiddels hebben we er de eerste interieurfoto's al gemaakt. Dat was bij Diageo, die club van die heerlijke typische Schotse sapjes. Ook staat het gerenoveerde kantoor van Scottish Salmon op het programma, erg vervelend allemaal:).

St Andrew's Cross de nationale vlag van Schotland

Heino

Heino de mooiste voorstad van Zwolle, tenminste zo zagen we dat toen we hier na 5 jaar Northampton neerstreken. Tien jaar geleden zei ik dat het mooie van Heino is 'daj hier bie helder weer De Pepperbusse kan zien'. Al snel voelde het als thuiskomen en inmiddels voel ik me een echte Heinoër. Zonder deze blog nu met gesentimeteel gelul af te willen sluiten moet ik wel zeggen dat ik nooit gedacht had Heino en dit heerlijke huis ooit te gaan verlaten.

Als je daar dan in Schotland rond loopt en op zoek gaat naar iets vertrouwds, zoals een leuk partijtje voetbal en gezelligheid op 2-300 meter afstand, dan kan je niet om FC Falkik heen. vvHeino speelt in de oude kleuren van PEC Zwolle (groen). Bij FC Falkirk kun je nu met je PEC Zwolle sjaaltje (blauw) rond lopen zonder dat het opvalt. Best vertrouwd dus, maar het voelt toch anders. Ook best indrukwekkend dat stadion en ze hebben onlangs van de Rangers gewonnen, maar ja ik ken d'r geen hond. Trouwens: aan het onderhoud is te zien dat ze er geen vutploeg hebben:)

Heino en Raalte hebben me veel geleerd op het gebied van het ondernemerschap en wat zo mooi heet: sociale cohesie of noaberschap. Als er wat moet gebeuren voor het maatschappelijk doel dan worden er eerst een paar koppen bij elkaar gestoken en daarna gaan de handen uit de mouwen. Dat alles met de grootste vanzelfsprekendheid, blije gezichten en steevast afgesloten met een drankje. Geweldig vind ik het! Wat dat betreft is Heino een voorbeeld voor mij en ik hoop deze ervaring elders te kunnen voorzetten.

Wordt vervolgd!

Via deze de nieuws sectie op deze site en via twitter zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

Voor meer informatie: Photographer Scotland

Source: http://www.studiovhf.com/en/contact/