Een maand in Schotland / by Vincent Hartman

Vandaag precies een maand geleden kwamen we hier in Schotland aan met een volgepakte Transit Van. Een prima reis vanaf Heino, via onze favoriete overtocht Rotterdam-Hull, naar Falkirk. Tom deed zich zoals vanouds weer tegoed aan de onvolprezen P&O tomatensoep en bovengetekende startte ook volstrekt volgens verwachting met een Indian Curry als voorgerecht, veel vlees erna en... we zullen u de details besparen. Het was een uitzonderlijk warme avond en we heben tot middernacht op het dek gezeten en bijzonder leuk gekletst met een Duitse dertiger die al twaalf jaar in Leeds woonde.

P&O ferries goed voor Zwolle - Northampton en goed voor Heino - Falkirk

Het kost 'an arm and a leg' zo'n overtocht met hut en volledig buffet, avond entertainment etc. maar ondanks dat we maar met z'n tweën waren was het weer good fun! Na een goed Engels ontbijt ging de reis weer verder.

Het inrichten...

Toen we zo rond een uur of twee in Falkirk aankwamen besloten we eerst even een bak koffie te doen bij Amos Beech. De tijd dat ik in de UK spijt kreeg als ik gewoontegetrouw om koffie vroeg, en dan in de keuken een waterkoker hoorde, gevolgd door het geluid van een lepeltje door een kopje (oplospleur), is gelukkig al lang voorbij. We hadden alle tijd want alles was immers voorbereid. Onze in-house interior designer (uit Heino, we noemen verder geen namen) had ons huis in Falkirk weken ervoor geinspecteerd en rondgelopen met een rolmaat, dus gewoon uitvoeren en alles zou er tip-top en vooral gezellig uit gaan zien...

En dat deed het uiteindelijk ook, tenminste dat vinden wij dan. Alleen niet met het van te voren geplande en meegezeulde meubilair. We hadden onder andere een mooie moderne witte driezitsbank, een knalrode 'loveseat' (huh waarom eigenlijk?) meegenomen voor in de woonkamer. Ook de oude eettafel van de familie Lokin uit Heino, die dienst zou doen als computer tafel voor Tom. U voelt het al aankomen... niets paste! En daarmee bedoelen we niet dat het sloeg als een tang op een varken of zoiets, nee zover kwamen we niet. Het paste simpelweg niet door de binnendeuren in het huis. We hebben uren besteed aan het verwijderen van de platte glijders onder de bank en de 'whatever seat'. Zelfs de deuren voor en achter hebben we er uit geschroefd, maar het spul kwam simpelweg de kamer niet in! 

Natuurlijk zijn wij niet voor één gat (zoals in een band inderdaad Piet Schippers:) te vangen en op naar de IKEA in Edinburgh. Ze noemen ons ons daar nog net niet bij naam, maar menig vergeten item hebben we daar voor weinig gescoord. IKEA snapt bijzonder goed de middelweg te vinden tussen het besparen op assemblage kosten, transport volume (flatpack), toepasbaarheid in kleinere woonomgevingen, kwaliteit en prijs.

Elk nadeel heb z'n voordeel en ineens pasten de eerder door onze 'in-house interior designer' afgekeurde overgordijnen prima bij de rest van het meubilair. Het interior design hier laat zich omschrijven als praktisch, zakelijk en houdt het midden tussen een kantoor en een studentenwoning. Het is verre van rommelig en bijzonder inzichtelijk! Vervolgens zijn we gewoon een soort van gaan leven en na een aantal weken de rest afgemaakt vlak voordat Dorien en Emma op bezoek kwamen.

Falkirk

Het zoeken naar permanente en later tijdelijke woonruimte liep al vanaf februari dit jaar. Voor ons is het onvermijdelijk een vergelijking te trekken met onze verhuizing destijds naar Northampton. Even afgezien van het feit dat we nu 15 jaar ouder (en wijzer?) zijn, gaat de vergelijking volledig mank. Ervaring kan je namelijk ook in de weg zitten. Een zoon van 2 jaar oud en dezelfde zoon van 17 jaar oud maakt meer dan 15 jaar verschil. Ook scheelt het nogal of je een nieuwbouwhuis koopt met een genereuze 'deposit' aan een private huizenbouwer, of als buitenlander een huis probeert te huren via een makelaar. Het eerste is nogal straightforward, het tweede een stuk lastiger. Het vergt enig aanpassings vermogen van bovengetekende, maar na enige malen m'n hoofd gestoten te hebben, blijkt 'meehuilen en ombuigen' en vooral een vooruitbetaling wonderen te doen (Gerard Blom schrok zich vast een hoedje toen hij terug kwam van vakantie:). De papierwinkel is verschrikkelijk en een ieder die mij een beetje kent weet dat ik daar een enorme hekel aan heb. Destijds hadden we een Nederlandse accountant en een Engelse advocaat aan onze zijde maar nu niets van dat alles. Gelukkig heb ik destijds wel goed opgelet en wonderwel veel onthouden, wat nu bijzonder goed van pas kwam. 

Na de voorgaande ervaringen aan boord genomen te hebben en het zoveelste huurhuis gezien te hebben hadden we nu de indruk serieus genomen te worden. Lisa van Slater Hogg & Howison was 'on the ball' en in no-time was het een en ander geregeld. Wat me aan het huis aansprak was voornamelijk de rust als je de achtertuin inliep. verder was het huis 'well presented' en tickte het all the boxes als in 3 slaapkamers, voor- en achtertuin, garage, nette buurt, wat niet geheel onbelangrijk is in Falkirk en de loopafstand tot het station met een direct lijn naar Edinburgh. Ook hebben we hier beschikking tot highspeed internet via de glasvezelverbinding van Virgin Media.

Waar we toen nog geen idee van hadden was de hartelijkheid en het warme welkom van de buren uit de straat. Op Heino's niveau zou ik haast zeggen. In Heino werden we, even afgezien van de naaste buren, welkom geheten met bloemen van mensen, die met alle respect, dachten geld te kunnen vedienen aan die mensen die dat grote huis gekocht hadden. Die kwamen helaas bedrogen uit, want ook voor ons was het een groot en duur huis en al helemaal toen de fotografie de enige vorm van inkomen werd. Hier in Falkirk is het 'down to earth'. Het huis 'ticks all the boxes' en bevindt zich in een nogal saaie nette jaren 70 wijk. De helft van de straat is gepensioneerd en heeft de schaapjes keurig op het droge. Wat mij (en zelf onze sceptische puber) bijzonder goed gedaan heeft is het initiatief van de buurt, zichzelf voor te stellen aan die nieuwe bewoners van een van de weinige huurwoningen in de 'straat'. Als nieuwkomers horen wij dat te doen, maar als de drempels er al waren dan zijn die snel en vakkundig weggewerkt door mensen die al hun hele leven lang in Falkirk wonen. 

Je hebt hier bijna lage gearing nodig om de oprit op te komen!

De buurman aan de ene kant is een vervent fan van de Falkirk Football Club, die aan de andere kant is bestuurslid van de locale fotoclub. Misschien is daar het selectie proces van de 'Landlord' of huurbaas wel op gebaseerd? Toeval bestaat niet. 

Schotten en engelsen

Zoals eerder geschreven is het voor ons/mij vooral een 'return to the UK'. Lokale sentimenten heb ik vroeger wel opgepakt, maar nooit echt serieus genomen. Als Nederlander is dat eigenlijk een non-issue. In Engeland was dat ook zo. We zaten relatief dicht bij London en daar was het één grote melting-pot. Niet geheel zonder problemen, maar toch leefden verschillende culturen en geloven keurig netjes naast en met elkaar. 

Net als London heeft Schotland in grote meerdeheid tegen de #Brexit gestemd. Edinburgh is qua wereldsheid vergelijkbaar met London. De gemeente Falkirk is dat niet, maar het leeft wel van de raffinaderij, de container terminal, handel in Whisky en investeert stevig in toeristische publiekstrekkers als de Falkirk Wheel en de Kelpies. Toch meen ik mijn gevoel van de afgelopen maanden nu in de recente weken bevestigd te krijgen dat de gemiddelde Schot opener en spontaner is dan de gemiddelde Engelsman. De Engelsen zijn meester in beleefdheid en bijzonder aardig 'on the outside' maar menen er doorgaans weinig van. 'Stiff upper lip' is meer Engels dan Schots. De Schotten zijn over het algemeen bijzonder hartelijk en naar mijn idee veel echter. in het verkeer is dat overigens een nadeel. De Engelsen zijn meer 'heren'. In Schotland merk je veel sneller dat je een fout hebt gemaakt in het verkeer. Wat dat betreft zijn ze vergelijkbaar met Nederlanders, direct of 'rude' zoals de Engelsen het zouden zeggen.

Voetbal

Zoals lezers van 'Heino Sport' weten heb ik eigenlijk toch wel wat met voetbal. Het zal nu gaan blijken of dat echt zo is of dat ik meer met Heino in het algemeen heb dan met voetbal. Buurman David is een fervent aanhanger van de Falkirk Bairns en ik zou een keer met hem meegaan. Maar hij heeft de eerste competitiewedstrijd gemist en ik niet. Van de lokale Land Rover specialist hoorde ik dat Falkirk die middag de eerste competitiewedstrijd zou spelen tegen Hibs oftewel de Hibernian Football Club, uit Leith, Edinburgh en besloot er heen te gaan. Ik had hem nog even uit vorm van onnozelheid gevraagd of ik m'n vvHeino sjaal (groen) of m'n PecZwolle sjaal (blauw) mee moest nemen. het antwoord was even verwacht als krachtig: "whatever you do, don't bring the green one!). Uiteindelijk ben ik ze allebij vergeten en ben ik vol goede moed naar het stadion gereden met een shirtje met korte mouwen, het was immers mooi weer. Daar kreeg ik spijt van want niets is zo verandelijk als het Schotse weer.

Volledig 'undercover' was ik daar natuurlijk om te zien of deze club uit de Scottish Championship (eerste divisie) voldoende niveau zou hebben voor een oefen partijtje tegen het eerste van vvHeino. Ondanks dat ze hier verloren hebben denk ik dat een oefenduel goed zou zijn voor de ontwikkeling van beide clubs en onderhandelingen met vvHeino zijn gepland op zaterdagavond de 3e september in de kantine, na de zege op Rohda Raalte:).

Het werk

Oh ja natuurlijk ook nog even iets over het werk, want per slot van rekening zijn we daarom hierheen gegaan. De afgelopen weken ben ik voornamelijk bezig geweest met bedrijfsfotografie en het verder afbouwen en vullen van de website van een zusterbedrijf van Amos Beech dat actief is in vloerverwarming. De globale structuur had ik al eerder intern gepresenteerd en is gebaseerd op een doelgroepen analyse die ik eerder dit jaar al voor ze gedaan had. Het mooie is dat er nauwelijks goed beeldmateriaal was en daarvoor heb ik heerlijk rondgetoerd in het mooie Schotland. Afgelopen donderdag is de site live gegaan en het resultaat kun je zien als je op onderstaande foto klikt:

Screenshot van de oude en de nieuwe site van Incognito Underfloor Heating

Screenshot van de oude en de nieuwe site van Incognito Underfloor Heating

Design freedom door vloerverwarming

Fotografie tijdens de installatie

Verder is met name de afwisseling in werkzaamheden bijzonder verfrissend. Van strategische marketing tot en met de uitvoering van onderdelen van de marketing communicatie en inmiddels ben ik ook al weer betrokken bij een aantal grote stoelen projecten waar we die beroemde Zwolse kantoorstoel naar voren geschoven hebben. Verder ben ik nog steeds druk met het editen, editen, editen van familyshoots uit Nederland en bruidsreportages. De zakelijke opdrachten die ik vlak voor mijn vertrek nog zelf gedaan heb zijn inmiddels afgeleverd en gefactureerd. 

In Nederland zit Thomas Feickens inmiddels volop in het werk bij STUDIOVHF.

Hier in Schotland heb ik feitelijk maar 1 klant/werkgever, maar wel actief in 3 markten met 3 merken. Genoeg te doen dus! Bijzonder leuk is het overigens om weer deel uit te maken van een team. Het is een beetje zoals bij BMA in 'the good old days'.

Als je op bovenstaand screenshot klikt kom je op een blogje over onze teambuilding day in rural Perthire

Als je op bovenstaand screenshot klikt kom je op een blogje over onze teambuilding day in rural Perthire

Heino

"Mis je Heino al?" is een vraag die me afgelopen week tot twee keer toe is gesteld. En eerlijk gezegd is het antwoord, nee. Het proces van heimwee ben ik al doorlopen voordat de move gemaakt was. Voor Tom is dat overigens anders, die zit er nog middenin, maar de verwachting is dat dat wat dragelijker voor hem gaat worden als zijn school hier gestart is en als hij met zijn rijlessen kan beginnen. 

De wereld is toch wel weer een stukje kleiner geworden in vergelijk met onze verhuizing naar Engeland, 15 jaar geleden. Terwijl ik dit typ luister ik gewoon naar Radio 1, komen de appjes van de sponsorcommissie van vvHeino nog steeds voorbij en regelt Digiworks uit Heino hier nog steeds de belangrijke zaken op gebied van de ICT: 

Ook hebben de eerste Heinoërs al kunnen genieten van een echte Schotse zomer:

Zo rond deze tijd zouden de laatste klanten in Heino de studio verlaten hebben en zou ik me in het feestgedruis van de Pompdagen hebben kunnen storten.  Het is eerlijk gezegd wel een beetje raar al die tweets over de Pompdagen voorbij te zien komen terwijl je hier zit. Het is een beetje een ver van m'n bed show.   

Maar om toch een beetje in de sfeer te blijven hebben we hier vlakbij in het dorpje Dunmore ook maar even een pomp opgezocht en een feestje gevierd met al onze vrienden:

Dus alle Heinoërs: een goede Pompdagen gewenst, doe vooral wat ik ook zou doen en tot ziens in september!