#Brexit, who cares? It's #Hexit that matters! (for us anyway) / by Vincent Hartman

Heeft er eindelijk eens een land het lef zich uit te spreken tegen de Brusselse arrogantie, valt iedereen over je heen: "Hoe moet dat nu Hartman?" Hoezo?Heino, hoe moet dat nu?  Alsof ik niet wist wat er de 23e juni op de agenda stond? De beslissing was al ver voorafgaand genomen en het EU referendum heeft daar geen rol in gespeeld. Toegegeven, ook ik was verrast toen ik de 24e 's morgens op het toilet de nieuwsberichten las. 

Toen wij hier in het mooie Heinose kwamen wonen introduceerde ik in klein comité het idee van de HIP, de Heino Independent Party. Opgegroeid in het socialistische Nederland heb ik nooit nagedacht over de EU, laat staan de Euro. ook zo'n EU gedrocht. Die Euro is ook volledig langs me heengegaan. Toen de Gulden tegen de veel te hoge koers van de Euro werd ingeruild zaten wij al goed en wel in het Groot Brittannië van Premier Blair, een liberaal-socialist waar vele Nederlandse Liberalen nog een puntje aan kunnen zuigen. In die tijd kwam de UKIP op. Ik vond het een amusant fenomeen, ideaal om het establishement eens een beetje op te schudden en was het vaker met ze eens, dan oneens.

Tijdens mijn eerste pompdagen in Heino proefde ik een anti Raalte sentiment. Begrepen deed ik het niet zo, maar desalniettemin stelde ik onder genot van een biertje voor, de HIP op te richten, De Heino Independent Party. 

5 Heinose ponden uitgegeven ter gelegenheid van Prins WimI, het enige wapenfeit van de HIP. (Grafische vormgeving: Maarten Metz)

Dit werd met dusdanige enthousiasme ontvangen dat ik er eigenlijk een beetje van schrok. Het zo tolerante Nederland was nog maar net aan het bijkomen van politiek geweld (de moord op Fortuin en Buch) en Heino was nog aan het bijkomen van de gemeentelijke Herindeling. Afscheiden en terugtrekken in eigen schulp is doorgaans niet de weg vooruit. De recente geschiedenis leert dat Heino een grotere invloed heeft in de Raaltese politiek dan we ooit gedroomd hadden.

Nationalisme

Ergens in 2003 liep ik eens een pub binnen in het Schotse Polmont (gemeente Falkirk).  De bedoeling was dat ik even een pintje zou gaan drinken en daarna vroeg naar bed. Ik was duidelijk geen local en de vaste crowd keek schuchtig om en besteedde er verder geen aandacht aan. Een beetje zoals het voor sommigen bij Marktzicht in Heino aan toe gaat. Ik bestelde een biertje en wisselde wat woorden met de barman. Toen begon het blijkbaar op te vallen dat ik wel wat Zuid-Engelse trekjes had maar toch ook een voor hen, wat lastig te localiseren accent. Schoorvoetend begon iemand een gesprek met mij in de trant van: wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je? Ik antwoorde natuurlijk dat ik uit Northampton kwam, maar daar namen ze geen genoegen mee. Toen ik vertelde dat ik als Nederlander in Engeland woonde werd dit al snel onderling gedeeld en ineens werd het gezellig in de pub! "he's OK, he is not English, he's from Holland!" (Ik heb de uitleg over het verschil tussen Holland, Overijssel en The Netherlands maar achterwege gelaten.) Ineens werden me van de andere kant van de bar biertjes aangeboden. Gastvrijheid ten top, maar blijkbaar niet voor iedereen. Ik waggelde 'iets' later terug naar m'n B&B. Een bijzonder vreemde gewaarwording en trieste constatering als mensen op basis van een aan-name argwanend zijn ten opzichte van een vreemdeling en omslaan als een blad aan de boom als je geen Engelsman bent. Dit bijzonder bekrompen gedrag waren we tijdens een vakantie in Wales ook al eens tegengekomen in een wasserette nadat we een aantal woorden in het Nederlands wisselden met onze kinderen.

De Tower Bridge tijden de Olympische spelen in London

Je zou verwachten dat ik in het remain kamp zou zitten, maar niets is minder waar. Ik begrijp heel goed de kritiek op Brussel. Bovendien kan Groot Brittanië als geheel naar mijn mening prima buiten de EU draaien. Maar dan wel als geheel! Strategisch denken is wellicht niet de sterkste kant van het #Brexit kamp want, wat als dit een onafhankelijksheidsslag met zich mee brengt in de rest van de UK? Dan blijft Engeland alleen over. Een hard gelag voor het eens zo trotse Koninkrijk. Engelsen zijn nu eenmaal vechters, maar realiseren zich te weinig dat je het daar tegenwoordig niet mee red. 'Slow Responding' is ze op het lijf geschreven en dat heeft ook nadelen. Achteraf was het wellicht beter geweest dat de Britten (zo blijven we ze voor het gemak nog even noemen) hun energie hadden gericht op het zoeken van medestanders om de EU van binnenuit te veranderen. 

Wat betekent dit voor ons?

Geen idee is het antwoord! Als het huis verkocht is leveren onze euro's daar nu bij de huidige koers, meer op. Als we het gaan verhuren minder, maar beide is goed genoeg. Als de UK uit elkaar valt is dit volgens mij slecht voor de individuele landen afzonderlijk. Maar het kan Schotland ook in de kaart spelen als zij het voor elkaar krijgen onafhankelijk te worden en toe te treden tot de EU. Ik zie de relocatie projecten al voor me en dat wordt goede handel!

Great British products!

Het idee zal wel even wennen zijn want voor ons gevoel verhuizen we terug naar Groot Brittannië en niet naar Engeland, of Schotland. Met alle respect voor de historie en de verschillen in karakter tussen alle deelgebieden, ze hebben meer gemeen met elkaar dan met Brussel. Een Schot zou naar mijn idee een cruciale fout maken om zich te laten regeren door Brussel in plaats van door Westminster. Ik als Nederlander weet dat eigen uit eigen ervaring. De afkeer van de Engelsen is een slechte motivatie om bij de EU te gaan. Misschien dat ik me tzt. wel aansluit bij het #RemainUK kamp. 

Allemaal erg ingewikkeld dus en concentreren wij ons op onze #HEXIT, het verlaten van Heino. 

Onze #HEXIT

In maart dit jaar hebben we ergens half juli genoemd als streefdatum en die wordt gehaald. Reden voor deze streefdatum waren de reeds lang vantevoren geplande bruidsreportages. Afspraak is immers afspraak! Bovenstaande foto en het tweetje kwam uit de bruidsreportage van Daniëlle en Edwin van afgelopen vrijdag. Komende vrijdag heb ik de eer de bruidsfotografie te verzorgen bij Rieneke en Erik. Verder staat de fotografie kalender voor mij in NL leeg en loopt die van Thomas Feickens (bedrijfs en productfotografie) lekker vol. 

Inmiddels hebben we ook in Falkirk tijdelijke woonruimte gevonden:

'A pile of bricks' zoals woonruimte ook wel genoemd wordt

Natuurlijk wat meer ge-ordend dan hierboven, maar een fatsoenlijke foto van het huis dat we in Falkirk hebben gehuurd had ik nog niet, dus het fotoarchief bracht uitkomst:). Morgen gaan we het contract tekenen. Het is een '3-bed semi-detached' en de Engelse term past hier beter want de Nederlandse variant '2 onder een kap' is aanzienlijk groter en niet te vergelijken. Het is klein en fijn (plafonds wel hoog genoeg) en ligt aan de zuid-oost grens van Falkirk. Ik schat in dat het net zo rustig is als hier in Heino. Wel ligt het op loopafstand van het station (ook net als hier) en heeft het ook glasvezel (>100 Mbps). Niet onbelangrijk, want Tom gaat Computer Science studeren aan Edinburgh College en heeft zowel een snelle treinverbinding nodig als snel internet. Ook bovengetekende is voor aflevering van foto's, het maken en uploaden van trouwalbums afhankelijk van een snelle upload verbinding. De server met alle digitale foto bestanden gaat mee en er komt een verbinding met de back-up server hier @STUDIOVHF in Heino. Ook alle RAW files en bewerkte bestanden van STUDIOVHF NL zullen ook na half juli op 2 locaties opgeslagen worden.

Een ander voordeel van ons compacte huis in Falkirk is dat het zowel een voor- als achtertuintje heeft. Dit is belangrijk voor de:

En het verkleinwoord betekent dat deze grasmaaier voldoende is voor de tuin:

'Size matters' betekent hier dus klein maar fijn!

Een mannenhuishouden

Hier in huize Hartman zijn de voorbereidingen voor de verhuizing in volle gang. We hebben het nodige gedaan aan 'decluttering' oftewel: zooi opruimen. Nou en zooi dat we hadden! Dozen die vanuit Northampton op zolder terecht zijn gekomen zijn nagenoeg allemaal de container(s!) ingegaan. De inhoud hadden we per slot van rekening al 10 jaar niet gemist. Mijn editing room die die ik angstvallig aan de blik van klanten onthield is inmiddels toonbaar geworden en van zijn functie ontheven. Zelfs het behang van de vorige eigenaar, de familie Lokin, is vervangen door strak gestucte muren! Ineens zijn kosten geen kosten meer, maar investeringen, dat rekent toch heel anders:).

De verhuizing wordt er een in etappes, DWZ de mannen gaan eerst, de dames volgen als we een bewoner gevonden hebben voor het huis in Heino. Je kunt je voorstellen dat de dagelijkse vanzelfsprekendheden als gezond en lekker eten, de was doen en het strijken van overhemden (oops!) zo nu en dan ter sprake komt. De heren maken zich daar natuurlijk geen enkele zorgen om!

"Hertenbiefstuk met bakleverworst van hert en eekhoorntjesjus"

Nee, we gaan niet iedere dag naar de Mac de KFC of naar de Beancross waar ik afgelopen maanden veel gelogeerd heb, maar we gaan gewoon lekker koken. OK, niet het niveau als bij Restaurant de Veldhoek in Heino natuurlijk, maar we kunnen best koken hoor, echt!

De komende weken

De achterstand in 'editing, editing, editing', beginnen we inmiddels redelijk in te halen. De komende weken staan voornamelijk in het teken van de logistiek. De komende week weer 3 dagen @amosbeech, een klusje in Raalte, een Droomborrel in Zwolle, de diploma-uitreiking van Tom in Raalte en natuurlijk de bruidsreportage van Rieneke en Erik! Dan op de 10e een afscheidsborrel hier bij de studio. Vervolgens een TLC dagje voor de 110 bij de Land Rover specialisten van ETCoevorden, het verwijderen van wat titanium uit mijn been bij de Isala, om vervolgens met een volgepakte auto naar de UK te rijden en met een leeg busje het weekend erop weer terug te keren. We pakken dan nog net even de FarmstacleRun mee. De 19e Juli gaan Tom en ik met een volgepakte Transit Van van Rotterdam naar Hull en sturen vervolgens door naar Falkirk. Dan ter plekke, uitpakken, inrichten, het nodige papierwerk klaar maken en vast vele andere klusjes waar we nu nog geen weet van hebben. Tom gaat dan in week 34 naar College en tegen die tijd zit ik weer volop in het werk. Geen Pompdagen dus, wel het Edinburgh Festival, elk nadeel heb z'n voordeel (of andersom)!

Tot zover bedankt voor de belangstelling! Jij behoort tot een minderheid op het internet als je het tot hier gered hebt, CHAPEAU!

Wordt vervolgd!

Voor vragen, spel, tik, grammatica en stijlfouten weet je me te vinden: CONTACT.

Zal het weer F720ENV worden DVLA?