Een historische dag! / by Vincent Hartman

En niet alleen vanwege mijn verjaardag. Normaal zou ik hier geen blogje aan wijden. Per slot van rekening gaat deze site over fotografie en is het geen personal blog site (alhoewel...). Daarmee zeg ik niet dat het vieren van een verjaardag niet belangrijk is. Ik ken teveel mensen die deze respectabele leeftijd niet gehaald hebben of ons kort daarna hebben moeten verlaten. Zij hebben hun kinderen niet, of maar gedeeltelijk, zien opgroeien. 

In dit mooie Sallandse dorp Heino wordt iedere gelegenheid aangegrepen om een feestje te bouwen. Dat begint al met het plaatsen van de Abraham pop. Als stadse import Sallanders hadden we (Dorien had twee weken geleden een Sarah in de tuin) even overwogen de gehele beneden verdieping van ons huis leeg te halen en een bord VERKOCHT in de tuin te zetten. Een soort van 'met de Noorderzon vertrokken' zeg maar. Enige ijdelheid kan ons ook niet ontzegd worden en ook wij zijn soms in de ontkenningfase:). Dan hoeft niet zo duidelijk gecommuniceerd te worden dat we geen 39 meer zijn.

Nu is het is mij niet geheel duidelijk waar deze traditie van Abraham vandaan komt. Er wordt gesuggereerd dat de uitdrukking Abraham afkomstig is uit de bijbel. Jezus zou Abraham gezien hebben, terwijl hij nog geen 50 was? Ook hij was blijkbaar in de ontkenningsfase? De Heinoers hoef je er in ieder geval niet naar te vragen, er is iets te vieren en daar gaat het om!

En waarom dan toch een blogje?

Het bereiken van de vijftigjarige leeftijd is ook een moment van bezinning. Dorien en ik zijn samen 100, wonen nu alweer 10 jaar in Heino en het fotografiebedrijf gaat in zijn huidige vorm  alweer het 7e boekjaar in. Maar vooral vooruit kijken is natuurlijk het devies!

Wij mogen dan 50 zijn geworden en hopelijk nog vele gezonde jaren  voor de boeg hebben, voor een andere jarige is op 29 januari omstreeks 10.00u (GMT) definitief het doek gevallen:

Op deze dag is na 68 jaar in productie te zijn geweest de laatste Defender van de band gerold. En als dat dan, als fervent Land Rover rijder op je verjaardag plaatsvindt, moet daar toch wel een blogje aan gewijd worden. De eerste Land Rover werd in 1948 aan het publiek gepresenteerd tijdens de Amsterdam International Motor Show. 

Dit icoon van de Britse automobiel industrie mag dan niet meer geproduceerd worden, het goede nieuws is dat twee derde van al deze auto's nog steeds rijdt. Over duurzaamheid gesproken! 

Onze 110 kan er ook weer jaren tegenaan. De auto is nu 27 jaar oud en wij rijden hem al 18 jaar. Hier onze 110 ( de naam Defender kwam pas begin jaren negentig in gebruik) in het Lake District in Noord Engeland:

Deze foto's stammen nog uit de tijd dat ik een Kodak Picture CD meebestelde als ik mijn foto's via de Tesco liet afdrukken.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat het besef van deze toevallige samenkomst van omstandigheden pas laat op de avond doordrong na een app-je van een andere Heinoër.