Interieurfoto TTV Heino op spandoek van 4 meter breed ! / by Vincent Hartman

Nu is voor iedereen zichtbaar wat er achter deze wand gebeurt.

De Tafeltennis Vereniging Heino heeft een prachtige accomodatie op Sportpark 'De Kampen'  in Heino. Het gebouw, genaamd 't Roekenest, is gelegen tussen het hoofdveld van Voetbalvereniging Heino en de Tennisvereniging. De zijkant van het gebouw was saai en grijs en aan de buitenkant van het pand was de functie ervan niet zichtbaar.

In april dit jaar kreeg ik een mailtje van de PR Commissie met een 'foto technisch vraagje' over het aantal pixels en de resolutie die een foto nodig heeft voor een spandoek van 4 meter breed. Volgens de ontwerpers van ImpriMedia moest het aantal pixels minimaal 12661 zijn met een resolutie van 80dpi. Dat klonk hen als enorm veel pixels en ze vroegen zich af of dat wel kon? 

100% crop uit bovenstaande foto

De weg naar STUDIOVHF is dan snel gevonden. De fotostudio ligt op 300m afstand van de TTV Heino en heeft als specialisatie onder andere interieurfotografie. De studio werkt voor architecten, interieurbouwers, toeleveranciers voor de bouw, interieurinrichters en vastgoedbedrijven. Voor interieurfotografie reist de fotograaf door heel Nederland om projecten kort na oplevering vast te leggen. De foto's worden gebruikt voor publicaties in interieurbladen, presentatieboeken, en websites. Een enkele keer wordt een foto op groot formaat geprint voor toepassing in een showroom. Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de foto want ieder foutje wordt immers meevergroot en er moet voldoende resolutie overblijven voor een goede scherpte en materiaalweergave. Ook bij reclamefotografie en productfotografie liggen de technische eisen hoog voor hoge kwaliteit drukwerk en spandoeken op bijvoorbeeld vrachtwagens.

Uit een serie groente en fruit voor toepassing op de zijkant van een vrachtwagen op 4,75m breed.

De vraag van Tafeltennisvereniging Heino was dan ook goed in te vullen omdat een vergroting van het bestand met 45% ruim binnen de kwaliteitsmarges bleef. Een extra uitdaging was echter de wens om ook de sporters zelf te fotograferen in het interieur. Gezien de lange belichtingstijden die bij interieurfotografie gebruikelijk zijn, was dit met name een uitdaging voor de sporters zelf. Het uiteindelijke bronbestand wordt bovendien nog eens samengesteld uit meerdere opnamen voor verbeterd contrastbereik (DRI of Dynamic Range Increase).  Dan is het toch wel handig dat je met fitte sporters te maken hebt!

De foto gebruikt voor het spandoek.

De uiteindelijke foto is samengesteld uit 3 opnames en een bronbestand van 170MB. Na verdere bewerking leverde STUDIOVHF een bestand af met  17014 pixels breed op 300 DPI en een grootte van 1GB, ruim voldoende kwaliteit voor de toepassing. 

In theorie worden afbeeldingen op schermen en bilboards bekeken op 2 keer de diagonaalafstand. Dit spandoek zou dus bekeken 'moeten' worden op een kleine 10 meter en dan zijn de eisen aan de resolutie ineens niet meer zo hoog. Langs een snelweg met voorbij razend verkeer bijvoorbeeld 'kom je er mee weg'. Echter de toepassing zoals hier bij Tafeltennisvereniging Heino is eigenlijk net zoals in een museum. Daar worden schilderijen en foto's eerst op afstand bekeken voor een goed overzicht en vervolgens gaan mensen er 'met hun neus bovenop zitten' om naar de details te kijken. Dan is oplossend vermogen dus essentieel. 

Wij nodigen u dan ook van harte uit te komen kijken aan de Stationsweg 12 te Heino.

Voor vragen weet u ons te vinden via Contact.