Hoe word je (top)model ? / by Vincent Hartman

Met enige regelmaat hebben hebben wij modellen nodig voor diverse shoots voor verschillende opdrachtgevers. Hiervoor gebruiken wij model-sites en sites van modellenbureau's. Voor lokale uitgaven wordt ook binnen het eigen netwerk gezocht. Een enkele keer worden we direct benaderd door modellen en die verwijzen wij altijd door naar relevante sites en bureau's waar wij mee samengewerkt hebben. Met name mannelijke modellen moedigen wij aan dit de doen daar de keuze soms te beperkt is. Onlangs kwamen wij een advies (voor vrouwelijke modellen) tegen van Sarah Keller van het Amsterdamse modellen-agentschap Paparazzi. Zij wordt ook wel de vrouw achter Doutzen Kroes genoemd. Volgens haar moet je dit in huis hebben voor een carrière zoals Doutzen (vooral punt 4 onderschrijven wij en vonden we wel helder om te lezen...):

Modelshoot voor Juwelier Haarmeijer Raalte

1. Het begint met de ideale maten. Een meisje moet ongeveer tussen de 1,74 en 1,81 lang zijn. Confectiemaat 34 tot 36 heeft de voorkeur. “Jong zijn, is een pluspunt in dit vak. Bij ons komen meisjes van veertien langs die nog niet volgroeid zijn. Die kunnen, terwijl ze nog op school zitten, alvast wat ervaring op doen voor als ze klaar zijn met de middelbare school en fulltime aan het werk kunnen.”

2. Een gave huid, de perfecte oogopslag, volle lippen en mooi haar werken in je voordeel. “Maar mooi zijn op zichzelf is niet genoeg. Wil je je onderscheiden van de massa's concurrenten, moet je ook een positieve instelling hebben. Je moet open zijn, netjes zijn en discipline hebben. Als je met een fotoploeg een week op reis gaat, moet je jezelf steeds professioneel opstellen. Dus op tijd zijn en ook na urenlang fotograferen tóch de goede uitstraling etaleren. Ook al sta je hartje winter met een bikini aan. Of loop je op een hete zomerdag een nieuwe warme wintercollectie te showen”.

3. Je moet een sterk karakter hebben. “Succesvolle modellen vliegen van Parijs naar New York. Dan mag je geen last hebben van heimwee. “Vergeet verjaardagen of verplichtingen tegenover het thuisfront. “Wie iets wil bereiken moet goed tegen alleen-zijn kunnen.”

4. “Geef geen geld uit aan dure fotoreportages om bij een bureau binnen te komen. Een goede agent heeft aan een vakantiefoto zonder make-up genoeg om te zien of een meisje kansen heeft.”

5. “Schrijf je in bij een bekend bureau met een goede reputatie. En neem je ouders mee, dan weten ze waar je mee bezig bent.”

We willen je natuurlijk niet ontmoedigen en uiteraard kun je bij ons terecht voor een fotoshoot tegen de geldende tarieven. Gewoon omdat je het leuk vindt om een keer te doen of omdat je je portfolio wilt uitbreiden.