Hoezo?Heino 3e jaargang nummer 6 / by Vincent Hartman

Hoezo een voorwoord?

Ja inderdaad, hoezo een voorwoord? Wie leest dat nou? Zegt dit winterse beeld niet genoeg dan? Het is goed dat ieder zijn eigen ding doet, maar onder dit voorwoord kwam ik toch echt niet uit. Per slot van rekening hadden we afgesproken dat we dit bij toerbeurt zouden doen, alweer 3 jaar geleden. Aan de zonnige beelden in deze editie van HoezoHeino? zou je niet zeggen dat de productieweken zo'n beetje vielen in een van de vijf natste herfsten sinds 1901. Er zijn fotografen die zorgvuldig kunnen plannen met de buienradar bij de hand, anderen gokken het erop en komen er mee weg. 

Heino is een bijzonder dorp en dat is een understatement. Heinoërs zijn uitbundig bij de vele evenementen maar bescheiden bij zakelijke, sportieve en creatieve successen. Heinoërs vind je overal, velen gaan om te kijken wat er buiten de grenzen van Heino te beleven valt en komen weer terug. Ondergetekende streek er neer. Dit nummer bracht ons ook ver buiten de voormalige gemeente grenzen, Het team was vaak al op pad terwijl het grootste gedeelte van het dorp nog in diepe rust verkeerde. Zo hebben we 'Arjandekrantenman' in actie mogen zien in een Gooise studio, in plaats van alleen maar horen op Radio Veronica. Voor de Stichting Beeldruimte maakten we kennis met kunstenaar Filip Jonker in een heuse F16 bunker in het Twentse achterland en tuften we naar Duitsland voor het aangrijpende verhaal over marinier Rico Bos.

Voor de coverstory hadden we de eer nader kennis te maken met Femke Beljon, Nederlands kampioen Z1 dressuur, die zichzelf verbaasde met haar poseer talent. Over bescheidenheid gesproken. Wat een straf was het weer om het verbouwde restaurant van De Veldhoek te mogen vastleggen. De wildkaart is uit en u begrijpt dat voor een goede productbeleving onderzoek nodig is... Natuurlijk ook nog (heel) even buiten de comfortzone gestapt en vele meters te voet beleefd van de wandeling 'tussen weteringen en havezaten'. Het is een wandeling van 21km, maar u kunt gerust zijn: er zijn vele mogelijkheden tot shortcuts! Ook de berm weer eens opgezocht om een paar fietsende Sallanders op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit keer eens niet in het mei-zonnetje op een bedje van droge bladeren op de Lemelerberg, maar lekker sompig in de drek van de outskirts of Den Alerdinck . 

Wij wensen u veel lees- en kijkplezier !