Bye, bye, SVFN en BFN en welcome DuPho ! / by Vincent Hartman

Op 19 december 2014 zijn de verschillende beroepsorganisaties  SVFN, BFN, GKf, MWF, PANL, MWWF, NVF, MPN  enenals de FotografenFederatie en de BURAFO samengegaan in één grote nieuwe beroepsorganisatie voor professionele fotografen de DuPho. 

Gedurende 6 jaar ben ik lid geweest van achtereenvolgens de SVFN (4 jaar) en de BFN (2 jaar). De SVFN waar ik lid van was zou fuseren met de BFN en bij die laatste ben ik blijven hangen toen de fusie niet doorging. Nu zijn we dus allemaal weer samen in de fusie vereniging Dutch Photographers of kortweg DuPho genaamd. Voor een beoefenaar van een creatief vak, die veelal alleen werkt is contact met collega's van belang voor een breder perspectief op de ontwikkelingen in het vakgebied. De verenigingen boden dat allen aan een specifieke doelgroep fotografen, waaronder bijvoorbeeld publieksfotografen, persfotografen, reclamefotografen en medische fotografen. Wat dat betreft lieten de verenigingen eenzelfde versnippering zien als de markt voor fotografie die totaal veranderd is sinds de digitalisering. Op vakinhoudelijk niveau hadden de contacten met collega's altijd voldoende te bieden.

Regiobijeenkomst van de SVFN bij STUDIOVHF in 2011 foto's: Erik Jansen Fotografie Delft

Regiobijeenkomst van de SVFN bij STUDIOVHF in 2011 foto's: Erik Jansen Fotografie Delft

Op bestuurlijk niveau bleken fotografen niet altijd de beste (part-time) managers van de toch wel vrij grote verenigingen te zijn. Dat zou ik ook niet zijn, verre van zelfs. In de 6 jaar heb ik bij beide verenigingen 5 verschillende voorzitters meegemaakt in wisselende bestuurs-samenstellingen. Gelukkig waren de individuele verenigingen wel weer samen in De Fotografen Federatie die zich bezig hield met auteursrecht en positie verbetering van professionele fotografen bij overheden en politiek (kunt u het nog volgen?). Het valt niet mee om lijn te krijgen in 9700 (telling eind 2014, bron: PF) individuele vrije beroepsbeoefenaren in de fotografie. Zoals een nieuwe opdrachtgever, op zoek naar een interieurfotograaf voor noord-oost Nederland  recentelijk tegen mij zei: "wat een gedoe bij jullie, er zit geen enkele lijn in, de een doet het zus de ander zo!" Daar ligt een schone taak voor de ruim 2000 bij de DuPho aangesloten fotografen.

Op de geslaagde slotavond van de BFN in 'de Nieuwe Stad' te Amersfoort scoor ik op de valreep nog een BFN overhemd (die nog past ook!).

Op de geslaagde slotavond van de BFN in 'de Nieuwe Stad' te Amersfoort scoor ik op de valreep nog een BFN overhemd (die nog past ook!).

BFN voorzitter Judith Keessen draagt de fakkel over aan Lars Boering directeur van de DuPho en voorheen Fotografenfederatie. foto's BFN Slotavond: Lens de Graaf

BFN voorzitter Judith Keessen draagt de fakkel over aan Lars Boering directeur van de DuPho en voorheen Fotografenfederatie. foto's BFN Slotavond: Lens de Graaf

We zijn nu dus lid van de DuPho in het platform toegepaste fotografie (zie website STUDIOVHF). De nieuwe vereniging kent 5 platforms voor de verschillende takken van de fotografie: Jounalistiek, Publieksfotografie, Medisch wetenschappelijke fotografie, GKF (social engagement, art) en toegepaste fotografie (commercieel, reclame). Nu heb ik me daar als SVFN of BFN lid nooit zo mee bezig gehouden, maar achteraf bezien waren de meeste leden van deze verenigingen actief in wat we nu noemen 'publieksfotografie' (deze website) en toen de eerste plannen voor de nieuwe vereniging werden gepresenteerd hoorde je in de zaal: "goh, ik ben blijkbaar altijd van de verkeerde vereniging lid geweest". Nu werd de BFN ook wel Brood Fotografen vereniging genoemd en in die nuchtere vertaling kon ik me wel vinden. Ik vond de sturing bij de Fotoacademie op specialisatie al niet meer van deze tijd, dwz. de tijd dat je wilt leven van de fotografie. Veelzijdigheid zonder gemiddeld te zijn is wat mij betreft het motto, maar dat is wellicht ook ingegeven door de regio en niet in de laatste plaats de persoon. De nieuwe vereniging combineert wat dat betreft specialisme met generalisme, en dat past mij wel.

Voor meer informatie over de nieuwe beroepsvereniging, bezoek de website van DuPho: